Üre Nedir? Ne Amaçla kullanılır?

Murat Bölükbaşı

Makale Yazarı
Makale Yazarı
22 Kas 2021
526
13
Aktiflik Süresi
0
0
[H3=BCOLORrgb184+49+47COLORB][/H3]
Üre Nedir ? Ne Amaçla Kullanılır?
üre.jpg

Bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için üre gübresi kullanılmaktadır. Bu özellikle bitkilerin gelişimi için önemlidir. Bitkileri canlandıran, fotosenteze yardımcı olan ve verimi artıran üre gübresi, gelişme aşamasındaki mahsulleri büyük ölçüde destekler. Üre gübreleri genellikle tüm ürünlerde kullanılır. Tahıllarda üre eksikliği olabilir. Üre yokluğunda bitki gelişimi yavaşlar, yapraklar solgunlaşır ve verim düşer. Bu noktada üre gübresi bu sorunun önüne geçecektir.

Üre gübresi tarım sektöründe çok önemlidir. Üre gübresinin avantajları şunlardır:

- Ekinlerin gelişimini hızlandırır.

- Meyve ve tahılların gelişmesinde önemli rol oynar.

- Bu, tahıl ve mısır üretimi için ana sübvansiyondur.

- Tarım araçlarında daha az aşındırıcı bir etki sağlar.

- Üreli gübrelerin tarımsal değeri oldukça yüksektir.

- Suda hızlı çözünmesi ve pratik kullanımı gibi birçok fayda ve avantajı vardır.

Gübreler bitkiler için en önemli besin maddeleri olan azot, fosfor ve potasyum içerir.

  • Azot bitkisel büyümeyi destekler.
  • Fosfor kökleri ve çiçeklenmeyi iyileştirir.
  • Potasyum bitkileri aşırı sıcağa, soğuğa ve haşerelere karşı dayanıklı kılar ve meyve kalitesinden sorumludur.
Üre pH'ı nötrdür ve hemen her toprakta ve bitkide kullanılabilir. İnsanlarda, diğer memelilerde ve bazı balıklarda protein metabolizması sırasında doğal olarak oluşan ve dışkı ile atılan bir atık üründür. Üre, tarımda hem gübre hem de hayvan yemi katkı maddesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Üre, susuz amonyağın yüksek basınç altında yaklaşık 180 derecede reaksiyona sokulmasıyla elde edilir.

Çok iyi bir çözünürlüğe (20 ºC'de çözünürlük 1079 g/l) sahip olan üre, topraktan veya yapraklardan serpilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Yüksek çözünürlüğü nedeniyle üre nemli ortamlardan uzak tutulmalıdır. Negatif yükü nedeniyle üre toprakta oldukça hareketlidir. Bitkiler tarafından kolayca emilen üre, topraktan ve yapraklardan yayılır ve bitki büyümesi için ana nitrojen kaynağıdır. Üre diğer gübrelerle karıştırılabilir veya bu şekilde kullanılabilir. Asidik toprağı seven bitkiler için üre, toprağı asitlendirmek için en iyi gübrelerden biridir.

Azotlu gübre, buğday üretimi ve kalitesi için, hastalık ve haşere direnci ile olumsuz hava koşullarına karşı çok etkilidir. Araştırmalara göre kuru koşullarda buğday için genel olarak 6-10 kg N/da, ekmeklik buğday için 12-14 kg N/da ve makarnalık buğday için 14-18 kg N/da azot tavsiye edilmektedir.

Bu azotun temel gübrede 3 kg/gün, kuru koşullarda 3-7 kg N/gün, ekmeklik buğdayda 9-11 kg N/gün ve 11-15 kg N/gün verilmesi kabul edilebilir. Bu azot kuru koşullarda bir kez ve yeterli yağış veya sulama yapılan alanlarda eşit miktarlarda en az iki kez uygulanmalıdır.

Bu içerik çiftçiler platformuna özel hazırlandı. Görüşleriniz bizim değerlidir.
 
Son düzenleme: