Topraksız tarım nedir?

Murat Bölükbaşı

Makale Yazarı
Makale Yazarı
22 Kas 2021
526
13
Aktiflik Süresi
0
0
CP.jpg

Topraksız Tarım Nedir, Ülkemizde Ne Durumdadır?
Topraksız tarım tüm dünyada yaygınlaşmaya başladığı şu dönemlerde Türkiye’de kendine üst sıralardan yer kapmaya başlamıştır. Örtü altı varlığı konusunda dünya sıralamasında dördüncü iken Avrupa Kıtasında İspanya’dan sonra en büyük varlığa sahip ikinci ülke konumundadır. Bu sıralamalardan yola çıkarak çok büyük bir potansiyeli elinde bulunduran ülkemiz, yeni atılımlar yaparak bu potansiyelini değerlendirmeye başlamıştır.



Topraksız tarımın ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmamız gerekir. Bir diğer ismi Hidroponik Tarım olan topraksız tarım, toprağın olmadığı bir ortamda yetiştirilen ürünleri kapsar. Bitkilerin ihtiyacı olan toprak içinde bulunan mineralleri doğal olarak topraktan almayıp, bu bileşenlerin bir solüsyon yardımı ile bitkilere aşılanmasından oluşmaktadır. Bitkiler gerekli mineral ve bileşenleri toprakta arayıp bulmak yerine dolaysız olarak solüsyondan karşılamaktadır. Kök yapısının oluşması açısından toprak yerine toprak türevli malzemelerden yararlanılmaktadır. Genel olarak kum, turba ya da hindistan cevizi gibi ortamlarda yetişme imkanı bulunmaktadır. Geleneksel tarıma göre çok daha fazla verim alınabilen bu yöntem bir çok avantajı barındırıyor. Bunlardan en önemlisi ise, üretimin tüm yıl boyunca yapılabilmesi geliyor. Bitkinin ihtiyacı olan minerallerin anlık olarak takip edilerek gerekli solüsyon yardımları ile bitki ihtiyacı olan minerallere zaman kaybetmeden ulaşabiliyor. Dış iklim koşullarından çok az etkilendiği için bitkilere özel hastalıklara daha az rastlanıyor. Ayrıca soğuk ve sıcaktan daha az etkilenerek bu stres faktöründen de uzak durabilme imkanına sahip oluyor.



Bu yetiştiricilik türünde toprağın olmaması sebebiyle, bitki yetişmeden önce toprağa uygulanan işlemler uygulanmasına gerek olmadığından ötürü,zaman çok daha efektif kullanılıyor. Ayrıca bu işlemlerin yapılması için katlanılan maliyetlere girilmediğinden işçilik maliyetleri de geleneksel tarıma göre yok denecek kadar az miktarlarda karşımıza çıkıyor. Bitki yetiştirilmesine uygun olmayan coğrafyalarda da örneğin tuzlu toprak yapısına sahip ya da coğrafi olarak uygun olmayan yörelerde de topraksız tarım yapılabiliyor.



Ülkemizde uygulanan topraksız tarım ise 20 yıl öncesinin verilerine göre yaklaşık 2 kat artış göstermiştir. 2020 yılı verilerine göre 81 ilin 72 tanesinde topraksız tarım kullanılabiliyor. Topraksız tarım daha çok Güney sahillerinde yaygınlaşmaya başlasa da zamanla batı sahillerine doğru bir yaygınlaşma alanı bulmuş durumda. İhracata yönelik üretimlerin sürüldüğü bu tarım çeşidinde, yapılan tarımın tamamına yakınında sebze yetiştiriciliği kendini gösteriyor.Küçük bir kısmında ise süs bitkisi üretimine yer veriliyor.



Özetle; Türkiye’de topraksız tarımın yaygınlaşması büyük bir hızla devam ediyor ancak hala potansiyelinin çok altında üretim yapıldığını biliyoruz. Gerek maliyetlerinin geleneksel tarıma göre çok çok az olması gerekse tüm yıl üretimin devam edebilmesi neticesinde geleneksel tarıma nazaran çok büyük verim farklarını görebiliyoruz. Son zamanlarda devlet tarım politikalarında da kendini gösteren bu tür, devletin hibe vermeye devam edeceği bir sektör olarak karşımıza çıkıyor.