Tavukta Görülen Hastalıklar
İster tavuk olsun ister başka bir hayvan, hangi hastalıktan bahsedersek edelim hastalıktan korunmak adına tedbir almak hastalığın tedavisinden çok daha basit ve ekonomik açıdan daha uygun bir yoldur. Her çiftlik hayvanında görülme olasılığı olan hastalıklar tavuklarda da karşımıza çıkabilir. Bu tarz hastalıklardan korunmanın en önemli ve etkili yolu aşılamaktır. Tavukları hasta yapan bir kaç tane organizma sayılabilir ki bunlar aslında tüm insanlığı da tehdit etmektedir. Bakteriler, mantarlar ve virüsler. Ancak her mantar zehirli değildir ya da her bakteri zarar vermez. Doğada bulunan bazı bakteri ve mantarlar yararlı sayılabilecek görevlere sahiptir.
Kanatlı hayvanların beslenmesi de hastalıkların oluşması yönünde çok önemli bir yapı taşıdır. Yeterli beslenemeyen kanatlı hayvanlar tıpkı biz insanlarda olduğu gibi bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda hastalanma tehlikeleri mevcuttur. Yeterli besin takviyesi yapıldığında kanatlı hayvanlar dış etkilere çok daha sağlam bir vücut koruması yaşayabilirler. Beslenmenin yanı sıra barınma koşulları da kanatlı hayvanlar için son derece önemli bir kriterdir. Işığı olmayan, hijyen açısından pis bir barınak kanatlı dostlarımız arasında hastalıkların çok daha hızlı yayılmasına sebebiyet verebilir.
Bazı Kanatlı Hayvan Hastalıkları
Kronik Solunum Yolu Rahatsızlıkları
Ülkemizde kanatlı hayvanlar arasında belki de en çok rastlanan hastalık türü olarak söyleyebiliriz. Olgun hayvanlardan çok genç hayvanlarda daha fazla rastlanmaktadır. Hastalık taşıyan tavukların yumurtlaması sonucunda ortaya çıkan civcivler de hasta olarak doğma tehlikesi yaşayabilmektedir. Belirtileri arasında nefes alıp vermede güçlük çekilmesi karşımıza en belirgin sinyal olarak çıkmaktadır. Tavuklar ötecek gibi hareketlerde bulunarak kafalarını oynatırlar ve böyle nefes almaya çalışırlar. Bu hastalık öldürücülüğü düşük olsa da tavukların yumurtlamasında büyük verim kaybına sebebiyet verir.
Beyaz İshal
Yine daha çok genç hayvanlarda rastalanılan bu durum bağırsaklarında meydana gelen bir tür bakteriden dolayı oluşmaktadır. Belirtileri arasında renklerinde solgunluk ve daha az hareketli bir yaşam görünür. Halsizlik en önemli belirtiler arasındadır. Tüyleri normalden çok daha kabarık ve dışkılarında kan görülmektedir. Bu solunum rahatsızlıklarına kıyasla çok daha ölümcül bir rahatsızlıktır.
Yalancı Veba
Ülkemizde ve dünyada tavuk yetiştiriciliği yapan bir çok kişinin en çok korktuğu hastalıkların başında gelmektedir. Tüm kümesteki hayvanların ölümüne sebebiyet verecek kadar hızlı ve ölümcül bir hastalıktır. Korunma yollarından ilk ve en önemlisi aşılamadır. Hayvanlarda çok hızlı bir ölüm getiren bu hastalık temiz olmayan ve bakımsız kümeslerde ortaya çıkmaktadır. Yeni gelen tavukların sürüye bulaştırması genel olarak bunun ortaya çıkma sebebi olmaktadır.
Özetle; yukarıda en sık ve en ölümcül tavuk hastalıklarından bahsettik. Bu hastalıklar gibi pek çok virüs ve bakteri çeşitli hastalıklara sebebiyet vermekte ve bir çok tavuk yetiştiricisini zor durumda bırakmaktadır. Genel önlem yöntemlerinden olan aşı ve iyi beslenme kriterlerine azami özen göstererek bu hastalıklardan korunmak daima mümkündür.
Bu içerik Çiftçiler Platformuna (ÇP) özel hazırlanmıştır.
Son düzenleme: