- Katılım
- 22 Kas 2021
- Mesajlar
- 526
- Tepkime puanı
- 11
Tarımsal Üretimde Verimlilik: Hollanda – Türkiye Kıyaslaması
Hollanda, yüzölçümü Konya’dan daha küçük bir ülke olmasına rağmen topraklarını verimli kullanması sayesinde tarımsal üretimde ön plana çıkmayı başarmıştır. Küçücük bir ülkede tarımsal üretimin bu denli verimli olmasının nasıl mümkün olduğu daima merak konusu olmuştur. Türkiye’nin de aynı performansı yakalaması ve tarımda daha güçlü bir ülke olması adına önerileri sizinle paylaşıyoruz.
Tarımsal Yatırımlar
Hollanda, tedarik zincirinde önemli bir rolü olan tarımsal üretimi titiz bir şekilde değerlendirerek bu alana ciddi yatırımlar yaptı. Yatırımların kaliteli bir seviyeye ulaşması ve fonksiyonel özellikler göstermesi üretim sürecinin daha başarılı bir noktaya ulaşmasına katkı sağladı. Özellikle de üretime katılmak isteyen insan sayısını arttıran bu yatırımlarla kırsal alan ve kent nüfusu arasındaki dengesizlik giderildi.
Türkiye kente göç konusunda henüz başarılı bir politika sergileyememesinin yanında yatırımlar konusunda fonksiyonelliği de yakalayamamıştır. Günlük çözümler ve anı kurtarmak adına gerçekleştirilen projelerle başarının sürdürülebilirliği geri planda kalmıştır. Bu durum toprakların verimsiz olmasının başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır.
Tarımsal Üretime Dair Eğitim
Tarım, toprağı bilmek ve bitkileri tanımaktan çok daha fazlasıdır. Kara düzen tarımsal üretim günü kurtarmak adına verimlilik sağlasa da üreticiler açısından sürdürülebilir bir sonuca imkân sağlamaz. Bu durumun bilincinde olan Hollanda, yatırımlarını sadece makine ve ekipmana değil bilgiye de yapmıştır. Böylelikle Hollanda’nın kısa sürede başarılı bir tarım üreticisi olması mümkün hale gelmiştir.
Türkiye, Ziraat Fakülteleri başta olmak üzere eğitimi başarılı bir noktaya taşısa da üreticilerin eğitilmesinde maalesef yeterli değildir. Zira üretici kendi bildiğinden başkasını kabullenmekte zorlanırken ‘Eğitimli’ kimselerin de önerilerini göz ardı eder. Toprağın yanlış, eksik ve gereğinden fazla işlenmesi sonucunda kaybeden çiftçi ve Türkiye olur.
Hollanda örneğinden hareketle Türkiye’de başarılı bir tarım politikasının yokluğu toplumun her katmanında kendini hissettirmektedir. Buğday ambarı olan Türkiye’nin buğdayı yurtdışından ithal edecek noktaya gelmesinde tek bir hatalı aramaktan ziyade toplumsal çözümlere odaklanmak gerekir. Üretmeyen bir ülkenin yok olmaya mahkum kaderini paylaşmamak için Türkiye’de tarımsal verimliliği sağlamak en büyük gerekliliklerden bir tanesidir.
Bu içerik Çiftçiler Platformuna (ÇP) özel hazırlanmıştır.
Son düzenleme: