Türkiye'nin Tarım ve Hayvancılık Platformu

logo

Organik Tarım Nedir?

organiktarım.jpg

Organik Tarım Nedir, Ne durumdadır?
Özetle organik tarım, sürdürülebilir tarım yoluyla çevreyi, insanları ve hayvanları koruyan tarım tekniklerini ve yöntemlerini içerir. Organik çiftçilerin gübreleme ve bitki koruma gibi tekniklerde organik maddelerden başka bir şey kullanmasına izin verilmeyen bir yöntemdir. Gübreleme uygulamalarında hayvan gübresi, kompost veya özel organik gübreler kullanılmaktadır. Bitki koruma uygulamalarında ağırlıklı olarak doğal tuzaklar ve avcılar kullanılmaktadır. Bu çiftçilik yöntemi çok çalışma gerektirir ve geleneksel çiftçiliğe göre çok daha düşük verim sağlar. Ancak organik tarım ürünleri piyasada geleneksel tarım ürünlerine göre daha yüksek fiyatlarla satılmaktadır.



Avrupa Parlamentosu'nun Brüksel'deki (27 Nisan 2018) kurallarına göre, yüksek düzeyde biyolojik çeşitlilik sağlayan, doğal kaynakları koruyan ve organik tarım, iklim ve çevresel sürdürülebilirlik uygulamaları yoluyla doğal maddeler ve yöntemler kullanılarak üretilen ürünler; yüksek standartlarda hayvan refahı ve üretimi için artan tüketici talebi. Uygulanmasını üstlenen kapsamlı bir tarım ve gıda üretim yönetim sistemi olarak tanımlanmaktadır.



Organik çiftçiler, günlük rutinlerinde tüm girdileri sınırlama ve çevre dostu tarım tekniklerini kullanma eğilimindedir. Örneğin, toprak yönetimi söz konusu olduğunda, organik çiftçiler toprağın besin değerlerini korumak için kapsamlı ürün rotasyonu uygularlar. Genellikle organik tarım kanununun öngördüğü miktarda organik gübreler ve azot sabitleyici bakteriler kullanırlar.



Organik çiftçiler, ot ayıklamaya gelince, malçlama, elle ayıklama ve toprak işleme gibi tekniklere öncelik veriyor. Genellikle organik tarım için özel olarak tasarlanmış ekipmanları kullanarak yabani otları temizlerler. Organik tarım üreticileri, sentetik kimyasalların kullanımını mümkün olduğunca sınırlamaya çalışmaktadır. Bu nedenle zararlıları ve doğal yırtıcıları yakalama gibi teknikleri uygulayarak bitki korumada önlem almayı tercih ederler.

Her ülkede organik tarım özel yasalarla düzenlenir ve "organik" teriminin ticari kullanımı hükümet denetimine tabidir. Organik üretici olarak sertifika almak için her çiftçinin izlemesi (ve kaçınması) gereken belirli adımlar vardır. Hafif bir yasa dışı eylem bile organik tarımın sona ermesine neden olabilir.



Sertifikalı organik tarım üreticisi olmak istiyorsanız bölgenizdeki onaylı organik tarım sertifikasyon kuruluşları ile iletişime geçebilirsiniz. Organik tarım standartlarına bağlı kalırsanız, yetkililer sertifikanızı belirli bir süre sonra onaylayacaktır (örneğin meyvecilikte 3 yıl). Organik tarım kurallarını uygulayanlar, daha sonra ürünlerini “Sertifikalı Organik Ürün” olarak pazarlarlar ve resmi organik mührü ambalajlarında yer alır, bu da genellikle ürünleri daha yüksek fiyatta pazarlamaya yardımcı olur.



Bulunduğumuz dönem itibari ile organik tarımın önemi sosyal medyanın da etkisi ile hiç olmadığı kadar artmış durumda. İnsanların değişen besin alışkanlıkları ile farklı besin alışkanlıklarına ve sağlıklı beslenmenin önemi her geçen gün artıyor. Geleneksel beslenme yöntemlerine göre biraz daha maliyetli olan bu yöntem şimdilik halk tabanına hitabet etmiyor. Gelecek dünyanın neler getireceğini bugünden öngörmek zor olsa da organik tarım, bugünkü değerinden çok daha fazlasını gelecek yıllarda elinde bulunduracak gibi görünüyor.
 
Üst