Türkiye'nin Tarım ve Hayvancılık Platformu

logo

Kültür Mantarı Üretimi

Murat Bölükbaşı

Makale Yazarı
Yönetici
Makale Yazarı
Katılım
22 Kas 2021
Mesajlar
526
Tepkime puanı
11
Kültür Mantarı Üretimi

Kültür mantarı, 1970 yılı itibariyle ülkemizde yetiştirilmeye başlanmıştır. Fakat Çiftçiler Platformu tarafından yapılan araştırmaya göre ülkemizde mevcut olan mantar işletmelerinin büyük bir çoğunluğunun yaklaşık olarak beş yıllık bir tecrübesi bulunmaktadır. Mantar yetiştiriciliği basit gözüken ama iş başa düşünce oldukça zorlu bir süreç olduğu deneyim edilen bir daldır. Mantar yetiştiriciliği yapmadan önce uzun bir araştırma yapmak ve uzman ekiplerden destek almak oldukça önem arz etmektedir.
Kültür mantarı yetiştirilecek mekanların ısısı, nemi, havalandırılması ve ışığı kontrol edilebilir olmalıdır. Mantar yetiştiriciliği; mağaralarda, yılın bazı zamanlarında boş olan soğuk hava depolarında, seralarda ve evlerin kullanılmayan bodrum katlarına yetiştirilebilir. Ancak evin kullanılmayan kısımlarında mantar yetiştiriciliği yapmak profesyonel bir iş olmadığı için ekonomik anlamda bir getirisi yoktur.
Profesyonel anlamda kültür mantarı üretimi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
Kültür mantarı üretimi yapılacak olan işletmeye 2 kilometre ya da daha yakın bir mesafede tavukçuluk işletmesi olmamalıdır.
Kültür mantarı üretiminin yapılacağı yerin; yol, su, elektrik, pazar vb, etmenlere yakınlığı oldukça önemlidir.
Kültür mantarı yetiştiriciliği yapılacak tesis; bir dere ya da tepe üzerine kurulmamalıdır.
İşletme tarıma elverişli olmayan arazilere kurulmamalı, bu hususta Çiftçiler Platformu ile görüşmelerde bulunulmalıdır.
Kültür mantar miselinin kompostta yayılım devresinde en iyi sıcaklık 20 ila 25 derece arasındadır. 25 ila 30 derece arası sıcaklıklarda misel gelişimi yavaşlamaya başlarken 30 derece sıcaklıkta misel ölmektedir.
Kültür mantarı üretimi yapılırken ortamdaki nem miktarı, üretimin tüm evrelerinde %70 ila %90 arasında olmalıdır.
Kültür mantarı üretimi sırasında güneş ışığına gerek yoktur. Eğer mantarlar güneş ışığı alırsa mantar şapkaları üzerinde lekeler oluşabilir. Bu yüzden üretim esnasında, mantarların güneş ışığı almamasına dikkat edilmelidir.
Kültür mantarı gelişme devresinde karbondioksit miktarının artması sonucu, mantar verimi hızla düşmeye uğrar. Bu nedenle mantarlar; üretildiği süreç boyunca temiz havaya ihtiyaç duymaktadırlar.

Mantar Üretim Devreleri

Kompost Hazırlama : 18-20 gün
Kompost Pastörizasyonu : 7-8 gün
Misel Ekimi : 1-2 gün
Misel Gelişim Dönemi : 15-18 gün
Örtü Toprağı ile Örtülü Dönem : 18-20 gün
Hasat : 35-40 gün
Odaların Boşaltılması : 1-2 gün
TOPLAM : 95-110 gün
 
Üst