Türkiye'nin Tarım ve Hayvancılık Platformu

logo

Hollanda’da Tarım Politikası

Mete

Administrator
Yönetici
Adminisrator
Katılım
17 Ağu 2021
Mesajlar
350
Tepkime puanı
42
Konum
Çanakkale
Web sitesi
ciftcilerplatformu.com
HOLLANDA TARIM POLİTİKASI:

Gelin, bakın bakalım Hollanda nasıl dünya tarım devi olmuş?

Diyelim…
Türkiye'de lale yetiştireceksiniz, ne yaparsınız?
Arazi alıp, gidip dikersiniz.
Size kimse yardımcı olmaz mı?
Belki dayı oğlu- teyze kızı filan.
Yol gösteren birileri olmaz mı?
Yaşıyorsa dede-amca filan…
Hollanda'da bu iş nasıl oluyor? Yazayım…
Araziyi aldınız. Öyle kafanıza göre “şunu dikeceğim” demekle olmuyor.
Önce tarım arazinizin kayıtlı olduğu kooperatife gidiyorsunuz!
“Ne kooperatifi? Nerde serbest piyasa” filan deme, o seni kandırmak için söyleniyor.
“Hollanda gibi kapitalist ülkede kooperatif olur mu” diye hiç sorma.
Neyse.
Kooperatif yetkilisi sana “arazinizde şu ürünleri yetiştireceksiniz” diye bir-iki alternatif sunacak. “Olur mu? Geçen yıl hıyarın kilosu kaç liradan satıldı, ben hıyar ekeceğim” filan deme, dinlemezler.
Bir ürünü seç! Ben ayrıca “ek olarak şunları da dikeyim” filan deme, izin yok.
Tek ürünü seçtin…
Yetkili ürün maliyetlerini/giderlerini hesaplıyor. İstiyor ki, hasat sonunda başına ne geleceğini bil! Tahmini bilançoyu aldın. Bu arada, paran yeterli değilse borç veriyorlar.
Dur nereye gidiyorsun? Gitme. Yetkili seni kooperatifin tarım mühendisine yönlendirecek!
Bir gün sonra…
Mühendis ve kooperatifin teknik elemanlarıyla arazini teftişe gidiyorsun. Mühendis yetiştireceğin ürün hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunu ölçüyor. Yeterli değilsen sana yardımcı oluyor.
Bu arada ürünle makine parkındaki araçlarını bildirmek zorundasın. Eksik aracın varsa tamamlıyorlar.
Bitmedi…

Kofti değil
Sonunda…
Ekim için program yapılıyor. Çalışma başlıyor.
Yine tek başına değilsin. Öncelikle kullanacağın ilaçlar, gübreler, sular ve yapacağın kesim ve kontroller kooperatif yetkilileri tarafından sana bildiriliyor.
Tüm kurallara uydun. Geldi hasat zamanı. “Tek başınayım” diye düşünme. Kooperatif hasat zamanı personel desteği veriyor.
Ürünü topladın kooperatifin öncülüğünde kiralık depoya kaldırıyorsun. Bekleyeceksin. Godot'u değil, eksperleri! Taban fiyatı o belirleyecek. Yine “serbest piyasa” lafına başlama! Korkma Türkiye'de olduğu gibi seni küresel şirketlerin inisiyatifine bırakmıyorlar. Bunlar yeminli eksper! Yemini kofti değil. Ne üretici olarak senden, ne de alıcılardan etkileniyor. Taban fiyat belirlendikten sonra ürün, kooperatif tarafından açık arttırmayla satılıyor. Tabii senin onayın şart. Satış belgesine imzanı atıyorsun.
En sonunda… Kooperatif, hizmet faturaları düşüldükten sonra paranı ödüyor.
İlk yılı geçirdin…
Şimdi hedefin “A sınıfı” ya da “Yeşil” üretici sertifikasını almak olacak.
Bunun için kaliteli ürün yetiştirmen şart. Sertifikayı aldığın anda devlet desteklerine hak kazanıyorsun!


(LinkedIn platformundan alıntı yapılmıştır.)
+++
 
Son düzenleme:

Murat Bölükbaşı

Makale Yazarı
Yönetici
Makale Yazarı
Katılım
22 Kas 2021
Mesajlar
526
Tepkime puanı
11
Hollanda Tarımda Nasıl Zirveye Çıktı?

Hollanda, sahip olduğu yenilikçi tarım anlayışı ile dünyadaki en büyük tarımsal ve gıda ürünlerini ihraç eden ülke konumundadır. Tarım sektöründe faaliyet gösterirken çevreye karşı duyarlı ve güvenli bir şekilde çalışmalar yapan Hollanda, gıdaları sürdürülebilir bir şekilde üretme hedefine sahiptir.

Tarım ihracatında dünyada ikinci sırada yer alan Hollanda, 2016 yılında tarımsal ihracatı 85 milyar Euro’ya çıkmıştır. Hollanda İstatistik Bürosu’nun verilerine Hollanda’nın gıda ve tarım ihracatının 94 milyar Euro’ya ulaşması beklenmektedir. Peki, Hollanda’nın sahip olduğu bu başarısının temeli nedir? Şimdi gelin, Hollanda’nın tarımda nasıl zirveye ulaştığını inceleyelim.

Hollanda Tarımda Neden Başarılı?

Kırsal kesimlerden kentlere göç gerçekleştiren bireyler ile dünyadaki kentleşme oranı yükselişe geçmiştir. Bu noktada kentsel yerlerde yaşamlarını sürdüren insanların sağlıklı beslenebilmek için besin kaynakları giderek azalmaktadır. Bu doğrultuda gıda güvenliği husus önem kazanıyor. Hollanda’da gıda güvenliği konusunda örnek olabilecek bir ülkedir. ABD’den sonra ikinci büyük tarım ürün ihracatçısı olan Hollanda, epey çeşitli sebze ve meyvelerin üretimini gerçekleştirmektedir. Bilim ve teknolojiyi önemseyerek son derece inovatif bir şekilde faaliyetlerini sürdüren Hollanda, ileriye dönük bir şekilde kararlar almaktadır.

Son 10 yıldır devamlı tarımsal üretim zincirlerini yenilemesi ile bilinen ülke, yatırımlarını en iyi şekilde gerçekleştirerek liderliğini sürdürmeyi başarmıştır. Çiftçiler, tarımsal üretim zincirinin bir parçası değil ortağı konumundadır. Bu da Hollanda’nın başarısının en önemli temelini oluşturmaktadır. Fiyat ve kalite performansı ile çiçek ve bitki üretimini sağlayan Hollanda, bu sayede adından söz ettirmeyi başarmıştır.

Eğitim, Araştırma ve Nitelikli İş Gücü

Hollanda; eğitim, araştırma ve iş gücü bağlamında son derece gelişmiş bir ülkedir. Dünyadaki yeme ve içme sektöründe öncü konumda yer alan 40 şirketten 12 tanesinin merkezi Hollanda’dadır. Bunun yanı sıra tarım ve gıda ürünlerinin işlenebilmesi için robotik yumuşak meyve toplayıcıları, et ayırıcılar gibi yüksek otomasyona ve teknolojiye sahip olan ürünler kullanılmaktadır. Ayrıca Hollanda, söz konusu teknolojileri sadece kullanmakla kalmıyor aynı zamanda büyük bir bölümünü de ihraç ederek tarım teknolojisine fazlasıyla katkı sağlıyor.
 
Üst