Etlik Tavuk Nedir?

Mete 

Admin
Admin
Moderatör
16 Ağu 2021
351
41
Aktiflik Süresi
7s 44dk
28
Çanakkale
https://ciftcilerplatformu.com/
'Etlik piliç' dediğimiz, Ross ve Cobb cinsi özel tavuk ırklarıdır. Bu tavuk ırkları, yıllar süren doğal ıslah çalışmaları sonucunda, en yüksek et verimine ve hızlı gelişme özelliğine sahip tavuk ırklarının melezlenmesiyle elde edilmiş ari ırklardır. Bu tavuk ırkları tamamen doğaldır.

Neden Hızlı Büyürler?

Etlik Piliçlerin günümüzde bu derecede hızlı büyümesinin esas olarak nedeni genetik seleksiyonlardır. Tavuk beslenme ve tavuk bakımı şartlarının buradaki etkisi sadece %15 'dir.
Genetik sözcüğünün geçmesi dahi insanları yanlış yönlendirmeler yüzünden tedirgin etmekte olduğundan buradaki genetik seleksiyonu açıklamak gerekiyor. Etlik piliçler yaklaşık 100 yıldır süren ve halen de sürmekte olan ıslah çalışmaları sonucu büyüme hızı yüksek özel hayvanlardır. Tüm özellikleri ile doğaldırlar, dışarıdan bir müdahale ile genetik bir değişiklik yapılmamıştır. Sürekli devam eden ıslah çalışmaları ve yem sektöründeki teknolojik uygulamalara bağlı yem kalitesindeki iyileşmeler sayesinde;
  • 20 sene önce 50- 55 günde 1,8-2 kg canlı ağırlığa,
  • 10 sene önce 40-45 günde 2 kg canlı ağırlığa ulaşabilen bu hayvanlar, günümüzde
  • 6 haftalık bir sürede 2-2,5 kg canlı ağırlığa ulaşmakta ve ülkemiz hayvansal protein açığının kapatılmasında büyük pay sahibidirler.

Etlik Tavuk Yetiştiriciliğinde Hormon Kullanılıyor Mu?​

Etlik piliçlerin çok kısa sürede büyümeleri nedeniyle sürekli spekülasyona neden olan hormon kullanımı konusu, ne dünyada ne Türkiye de kesinlikle söz konusu değildir. Kanatlıların büyümeleri amacıyla kullanılan bir hormon ve uygulaması da yoktur.

Çünkü;
  • Tavuklarda Hormon kullanımı; yasak olduğu gibi, ekonomik açıdan da rasyonel değil.
  • Türkiye'de hormon üretimi yok ve hormon ithali de yapılmıyor.
  • Hormon ucuz bir madde değil; kullanımı halinde üretim maliyetleri birkaç kat artacaktır.
  • Tavuklara hormon verilmesi pratik olarak da mümkün değildir. Yem katkısı şeklinde yapılacak hormon uygulamalarından sonuç alınamadığı bilinmektedir.
  • Uygulamanın sonuç yaratması için; hormonun cinsiyete göre, doğrudan hayvanın organizmasına verilmesi gerekmektedir. On binlerce hayvanın tek tek elden geçirilmesi ve hormon enjeksiyonuna tabi tutulması pratik olarak mümkün değildir.
  • Türkiye'de yetiştirilen kanatlı hayvanlarda hormon kullanımına bugüne kadar rastlanmamış, bu konuda tek bir vak'a rapor edilmemiştir.
Tüm bu nedenlerden ötürü HORMON KULLANILMADIĞINI gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.


1.jpg



Kaynak: