Domates Üretimi Hakkında Bazı Bilgiler

Murat Bölükbaşı

Makale Yazarı
Makale Yazarı
22 Kas 2021
526
13
Aktiflik Süresi
0
0
Domates Üretimi

domts.jpg


Sofralarımıza tat katan domatesin üretimi bir hayli meşakkatlidir. Domates, üretimi basit gibi gözükse de aslında bir hayli emek isteyen sebzelerdendir. Üretim esnasında dikimi, sulama mantığı ve düzgün gübreleme gibi kısımlara çok dikkat etmek gerekir. Domates üretimi ile ilgili birçok aşama vardır. Aynı şekilde domates yetiştirmek için çiftçilerimizin uyması gereken şartlar da vardır. Bunlara uyulduğu sürece sağlıklı ve lezzetli bir domates elde edebiliriz. Domates sebzesinin besin değerlerinin yüksek olması, bolca vitamin, mineral ve aminoasit içermesi onu diğer tüm sebzelerden ayırmaktadır. Özellikle de likopen bakımından da bir hayli zengin olması koşuluyla pişirilip kullanılmasına sık sık şahit oluruz. Domates hem işlenerek hem de taze olarak tüketilebilen bir sebzedir.

Domatesler, Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele adlı Tarım ve Orman Bakanlığı Belgesi’ne göre, büyüme ve yetişme tiplerine göre 3 gruba ayrılmaktadır.

  • Bodur Domatesler
  • Yarı Bodur Domatesler
  • Sırıklı Domatesler
Olmak üzere listelenebilmektedirler.

Domates, çimlendikten sonra fidesinde 2 ila 7 yapraklı boğum oluşumunu gösterdiğinde çiçek tomurcukları da çıkıyor. Tomurcuklanma ile beraber ekinin boy uzaması da durmaktadır. Tomurcukla yan sürgün üzerinden büyüme sektesi devam etmektedir. Sırık domatesler de bu şekil uzayarak 2 ila 5 metreye kadar da boy atabiliyorlar. Bodur domateslerde çiçek tomurcuğunun yanından büyüme işlemi devam etmiyor ne yazık ki. Türler bu şekilde kolay ve basit bir yolla ayırt edilebiliyor.

Domates Üretimi İçin Şartlar

Domates üretimi için birçok şartlar ve koşullar vardır. Bunlar da üretim için oldukça önemlidirler. Ilık ve sıcak iklim seven domatesler soğuk mevsimde ve iklimde kesinlikle yetişmezler. Yetiştirme döneminde sıcaklık -2 derecenin altına düşmesi durumunda zararın ortaya çıkmasına sebep oluyor. 14 derecenin altında olgunlaşma gecikirken verimde düşüş meydana gelmektedir. Ekin için en uygun sıcaklık derecesi 22 ila 26 olduğu genelde belirtiliyor. 15 derecenin altında 35 derecenin de ortalama üstünde olan hava sıcaklık koşullarında meyve tutumunda düzensizlik olması da doğal karşılanmaktadır. Gece ve gündüz sıcaklık farkının domates yetiştirmede önemli olduğu her seferinde belirtilmektedir.

Domates Nerede Yetişir?

Domates, en çok ülkemizde Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde sıkça yetiştirilir. Domatesin en çok yetiştirildiği iller arasına da Antalya, Bursa ve Manisa’da girmektedir. Ayrıca ülkemizde bazı bölgelerin kendilerine has türde domatesleri de meşhurdur. Çanakkale yuvarlak ve büyük domatesler ile tanınırken, salçalık domates için de Bursa vazgeçilmezdir. Domates toprak bakımından seçici olmasa da iklim açısından ılıman ve sıcak kesimlerde daha kolay yetiştirilebiliyor. Damla sulama tekniği ile sulama yapmak gerekir. Açık tarlada yetişen domatesler ise tohum ekim işlemi bitiminde 80 ila 100 gün içerisinde, fide dikim işleminden sonra ise 60 ila 80 gün arasında hasta hale geliyor. Serada yetişen domatesler ise 60 ila 70 gün sonra hasat edilmeye başlanıyor.




Bu içerik bilgilendirme amacıyla Çiftçiler Platformuna özel hazırlandı. Görüş ve önerilerinizi bekliyoruz.