Türkiye'nin Tarım ve Hayvancılık Platformu

logo

Domates Bakımı Nasıl olur?

Murat Bölükbaşı

Makale Yazarı
Yönetici
Makale Yazarı
Katılım
22 Kas 2021
Mesajlar
526
Tepkime puanı
11
DomatesCP.PNG


Domates fidesinin tarlaya dikimiyle ilgili daha önce paylaşım yapmıştım. Domatesi eğer saksıda yetiştirecekseniz derin (30-40cm), drenaj delikleri olan, geniş bir saksı tercih etmelisiniz.

🌱 Domateslerin çok sayıda kök geliştirebilmeleri için onları derine dikin. Domates nemli toprakla temas ederse sapları boyunca kök yetiştirme yeteneğine sahip olur. Mümkün olduğunca derin bir çukur kazın, oraya gübre, odun külü ya da yumurta kabuğu koymayı unutmayın. Toprağın altında kalan yaprakları koparın. Ne kadar fazla kök olursa o kadar fazla ürün elde edersiniz.

🌱 Domatesi sık sık sulamayın. Tek seferde bol su verin. Haftada, hatta 2 haftada 1 ama bol su olsun. Suyu tam dibine değil, iki fide arasına açılan çukura dökebilirsiniz. Gövde ve yaprağa değmesinden kaçının.

🌱 Mutlaka yanına kardeş bitkilerini dikin. Reyhan veya kadife çiçeği dikebilirsiniz.

🌱 Alt kısmından yukarı doğru sararmış yaprakları koparın (bir günde 3 yapraktan fazla olmamasına dikkat edin). Emicileri fazla uzamadan kesin. Bitkinin gelişimine göre 1-2, çok sağlıklıysa 3 gövde bırakabilirsiniz.

🌱 Mutlaka malçlama yapın. Bu, toprağın daha uzun süre nemli kalmasını sağlar. Alt yapraklarının toprağa temasından kaçının. Çoğu hastalıklara yaprakların toprakla teması neden olur.

🌱 Domateslerin saçak kökleri oldukça derindir. Kökün derine ve yanlara dağılımı 1-1.5 metreyi bulur. Saksıda yetiştirmek için de idealdir. Özellikle de çeri domates türünü balkonunuzda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.


Bu içerik instagram @bereketli.bahcem alıntıdır.
 
Üst