Türkiye'nin Tarım ve Hayvancılık Platformu

logo

Çilek Hakkında Bazı Bilgiler

Murat Bölükbaşı

Makale Yazarı
Yönetici
Makale Yazarı
Katılım
22 Kas 2021
Mesajlar
526
Tepkime puanı
11
🍓Çilek Meyvesi🍓

Çilek Üretimi


Çilek oldukça narin bir meyvedir. Yetiştirme sürecine geçilmeden önce mümkünse tüm şartlar ve ihtiyaçlar için ayrı ayrı araştırmalar yapılmalıdır ayrıca yetiştirilmesi esnasında da hassas davranılmalıdır.
çilek (2).jpg




Ülkemizde de pek çok çeşidi yetiştirilen çileğin diğer çok bilinen türlerinin isimleri ise Pocahontas, Red Chief, 216, Chandler, Bursa Çileği, Dağ Çileği, Ereğli Çileği, Douglas, Dana, Pajaro, Hanoye, Bria, Arnavutköy Çileği ve Orman Çileği türleridir.

Çilekler hafif ve kumlu-tınlı toprakları sever. Bu nedenle tarladan sofraya kadar giden öyküsünde sevgi emek ve özene ihtiyacı vardır. Çilek yetiştiriciliği yapacağınız toprağın kireç oranının düşük olmasına dikkat etmelisiniz. Tarla çilekleri 8 santime kadar varabilen kökleri ile toprağa bağlanırlar. Bu çilekler, yaprakları toprağın üzerinde duracak şekilde ekilir. Bu topraklarda dikimi her mevsimde yapabilirsiniz fakat özellikle nemli ve serin havalarda dikim yapmayı tercih etmeniz gerekir



Çilek Üretimi

Son yıllarda iç ve dış piyasada ilgi görmeye başlayan çilek, arz ve talep neticesinde üretim alanları çoğalarak çeşit zenginliği ve süreklilik açsından, alternatif bir ürün olarak üretim miktarını arttırmaktadır. Dünya çilek üretim miktarı 2007 yılında 3,825,000 ton iken 2009 yılında 4.132,352 tona ulaşmıştır. Türkiye’de çilek üretim miktarı 2007 yılında 250,000 ton, 2008 yılında 261,078 ton 2009 yılında ise 291,996 tona ulaşmıştır. Bu veriler ile yola çıkarak Türkiye, 2008 yılında dünya sıralamasında ABD ve İspanyadan sonra 3. sırada iken, 2009 yılında 2. sıraya yükselmiştir. 2000 yılında Türkiye çilek üretiminde dünyada %3,95 lik paya sahip iken, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde dünya piyasasındaki payını %7,07 ye yükseltmeye başarmıştır. Silifke başta olmak üzere, Aydın Sultanhisar, Antalya, Bursa ve Manisa illeri ülkemizde en çok çilek üretilen illerdendir.



Çilekte Malçlama Nedir?

malç.jpg




Çilek üreticisinin dikmek için hazırladığı dikim alanın üstünü başta siyah polietilen örtü olmak üzere pomza, çam pürü, bitki sapları, anız artıkları, torf, saman, kuru ot vs. örtü malzemeleri ile örtmesine malçlama denir.



Malçın Özellikleri ve Çileğe Faydaları


  1. Güneş ışınlarına dayanıklı kullanılacak plastik malç (UV katkılı) olmalıdır. Çilek üretiminde yaygın kullanımı olan kahverengi malç yarı geçirgen özelliğe sahip olduğundan toprak ısısını artırmakta, bu durum çileğin kök gelişmesi ve çilekte verim üzerine olumlu etki yapmaktadır. Bazı araştırmalar mavi ve kırmızı malç plastiklerin domates ve çilekte verimi artırıcı olduğunu bildirmektedir.
  2. Malç uygulamaları güneş ışığını engelleyerek, yabancı otların tohumlarının çimlenmesini ve otların gelişmesini önler. Böylece çapa yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Bu uygulama aynı zamanda doğrudan güneş ışınlarını azalttığı ve nem tutuğu için topraktaki biyolojik aktiviteyi de teşvik eder.



Serada Çilek Yetiştiriciliği

Serada çilek yetiştirmek, maliyetli bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Isıtmalı, cam veya plastik tüneller olarak inşa edilmiş olan seralar genellikle çilek yetiştirmek için uygun olmayan yerlere kurulur. Özellikle kayalık, bataklık ve taşlık alanlarda seralara sıkça rastlanır. Isıtmalı olması sebebiyle soğuk veya ılık geçen mevsimlerde bile rahatlıkla yetiştirilme imkanı sunan bu uygulama, duruma göre zahmetli olabilmektedir.



Bu içerik Çiftçiler Platformuna özel hazırlandı.
 
Son düzenleme:
Üst