- Katılım
- 22 Kas 2021
- Mesajlar
- 526
- Tepkime puanı
- 11
ÇKS Belgesi Nedir?
ÇKS ya da Çiftçilik Belgesi; tarımsal üretim gerçekleştirmek isteyen kimselerin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İl – İlçe Müdürlükleri aracılığıyla aldıkları belgelerdir. Çiftçilik yapmak isteyen kimselerin kaydedilmesini sağlayan bu belge aynı zamanda bazı başvuru ve hibeler için de bir zorunluluk olarak kabul görmektedir. Tarım ve Hayvancılık alanında gerçekleştirilen çalışmaların daha düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi düşüncesine dayanan Çiftçi Kayıt Sistemi sayesinde dijitalleşme de sağlanmaktadır.
ÇKS Belgesi Ne İşe Yarar?
Çiftçilik mesleğini gerçekleştirmek isteyen kişiler için mutlaka edinilmesi gereken belgelerden bir tanesi olan ÇKS sayesinde aşağıdaki avantajları elde etmek mümkündür. Bu çerçevede ÇKS ile başvuru ve destek alabileceğiniz konuları şu şekilde sıralayabiliriz.
- ÇKS kaydı yapabilir ve güncelleme işlemleri gerçekleştirebilirsiniz,
- Tarımsal desteklerden faydalanabilirken Bağ-Kur sigortası da yaptırabilirsiniz,
- Müstahsil yol belgesi alabilirsiniz,
- Tarım Kredi Kartı kullanabilirsiniz,
- Çiftçilere özel GSM operatörlerinden hat alabilirsiniz.
Çiftçilik Belgesi Nasıl Alınır?
Çiftçi olmak isteyen ya da uzun süredir çiftçilik mesleğini yürüten ancak ÇKS kaydı olmayan kimselerin bu belge için ilgili birimlere başvurması gerekir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İl ve İlçe Müdürlükleri aracılığı ile gerçekleştirilecek olan başvurularda Çiftçi Kayıt Formu doldurmanız istenecektir. Bu formun yanı sıra bazı belgeleri de ibraz ederek ÇKS kaydınızı tamamlamanız mümkündür. Kaydın başarıyla gerçekleşmesi durumunda çiftçi vasfına sahip kimseler ilgili avantajlardan hemen faydalanmaya başlar.
ÇKS Belgesi için Gerekli Evrak
- Kimlik Fotokopisi
- Nüfus Kayıt Örneği
- Son 6 Ayda Çekilmiş Vesikalık Fotoğraf
- SGK Numarası
- Çiftçi Kütük Belgesi
- İmza Sirküsü, Vergi Levhası, Yetki Belgesi
- Tapu Örneği ya da Kira Sözleşmesi
Bu içerik ÇP özel olarak hazırlandı.