Bitkide Besin Eksikliği ve Sonuçları
Bitkilerde besin maddeleri noksanlığında bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır:

AZOT EKSİKLİĞİ: Daha çok yaşlı yapraklarda görülür. Yapraklar küçük ve yaprak rengi sarı-yeşil portakal sarısından kırmızıya kadar değişebilir. Yapraklar sanki sonbahardaki dökülmeye benzer renk alırlar. Ve aşağıdan yukarıya doğru bir yön takip edip dökülür. Yaşlı yapraklar esmerleşir ve kuruyup erken dökülür. Sürgünler kısa-ince kalır. Azot fazlalığında ise bitkiler bodur kalmaktadırlar. Yapraklarda şekil bozuklukları ve renk bozuklukları görülmektedir.

POTASYUM EKSİKLİĞİ: Yaşlı yaprak kenar ve uçları kahverengi bir renk almaktadır. Yapraklarda kuruma olur ve daha sonra pas gibi lekeler görülür. Bazı bitkilerde olduğu gibi, potasyum noksanlığı etkisiyle demir noksanlığı da ortaya çımaktadır. Fazla potasyum azot ve magnezyum alımlarını engeller.

KALSİYUM EKSİKLİĞİ : Daha çok genç yapraklarda görülür. Gelişme zayıftır. Sürgün ucundaki yapraklar çengel şeklindedir. Yapraklar uç ve kenarlarından itibaren kurumakta ve yırtılmaktadır. Uçtaki tomurcuklar ölür.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ : Daha çok yaşlı yapraklarda meydana gelir. Yaprak beyaz-yeşil bir renk alıp yaprak sapı incelmektedir. Yaprak ucu ve kenarı yukarıya doğru kıvrılır. Magnezyum fazlalığında verim azalır.

DEMİR EKSİKLİĞİ: Yapraklar sarımsı beyaz bir renk alır. Yaprak damarları başlangıçta yeşil olup sonradan sarı renge dönüşmekte ve yaprak kenarları ölmektedir. Gelişme zayıftır. Demir fazlalığı mangan noksanlığına sebep olur.

MANGAN EKSİKLİĞİ: Daha çok genç yapraklarda görülmektedir. Yaprak damarları arası benekli olmakta ve yaprak ölmektedir. En ince yaprak damarları yeşil renkli kalabilmektedir. Kökler zayıftır ve yan kökler çok gelişir. Mangan fazlalığı demir noksanlığına sebep olur.

BOR EKSİKLİĞİ: Genç yapraklarda çoktur. Renk önce açık daha sonra kahverengiden siyaha kadar değişmektedir. Yaşlı yapraklar kalınlaşır ve çabuk kırılır. Sürgünler küçük kalıp ölürler (Kısa sürgün oluşur).
İçerik kaynağı : > İnstagram @bereketli.bahcem alıntıdır.