Türkiye'nin Tarım ve Hayvancılık Platformu

logo

Bitki Koruma Uygulaması Nedir?

Murat Bölükbaşı

Makale Yazarı
Yönetici
Makale Yazarı
Katılım
22 Kas 2021
Mesajlar
526
Tepkime puanı
11

bitki-koruma-uygulamasi.jpg

Bitki koruma, tarımsal alanda bulunan bitkiler üzerinde zarara neden olabilecek olan faktörlerin, yabancı otların ve diğer hayvansal organizmaların meydana getireceği hastalıkları önlemektir. Bitki koruma yöntemi ile birim alandan daha yüksek verim alınarak daha kaliteli ürün elde edilirken, ekonomik gelir seviyesi de arttırılmış olur. Bitki koruma yöntemleri uygun adımların izlenmesi ile bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Bu konuda uzmanlığını ispatlamış kuruluş veya kişiler tarafından uygulanan pek çok koruma yöntemi mevcuttur. Bu yöntemler hem kısa sürede etkili olması hem de daha az masraflı olması bakımından büyük bir avantaj sağlar.

Bitki Koruma Uygulamaları Nelerdir?​

Bitki koruma uygulamalarında bitkide negatif etkisi olan tüm durumların ve hastalık yapan faktörlerin uzaklaştırılması veya oluşumunun engellenmesi birincil mücadele amacıdır. Güneş enerjisi (solarizasyon) ile toprağın dezenfekte edilmesi sayesinde patojenler ve nematodlar azaltılabilir. Bu amaçla ışık tuzakları, yapışkan tuzaklar ve feromon tuzaklar kullanılabilir. Fiziksel koruma uygulamaları arasında bulunan bu yöntemlerin temel amacı böcekleri ışığa yöneltme, belirli bir alana yapıştırma ve diğer böcekler yardımıyla karşı cinsin koku kaynağına yöneltme gibi durumlardır.
Bitki koruma uygulamaları içerisinde yer alan biyolojik yöntemlerin kullanımı da sıklıkla tercih edilir. Bu yöntemlerin temel amacı, bitkiye zarar veren popülasyonların kimyasal madde kullanımı yerine diğer canlılar aracılığıyla azaltılmasıdır. Özellikle kültür bitkilerinde zararlı popülasyonu ekonomik eşik altında tutmak için yapılan bu uygulamalarda predatör (avcı), patojen, vektör ve parazitoid (asalak) canlılar kullanılır. Canlıların diğer zararlılar ile olan etkileşimleri temel alınarak bitki koruma sağlanır.
Bunların yanı sıra kültürel koruma, biyoteknik koruma, genetik koruma, mekanik koruma ve kimyasal koruma gibi bitki koruma uygulamaları da bulunur. Bu tür koruma yöntemleri arasında en yaygın olan ve en kısa sürede sonuç veren bitki koruma ürünleri kimyasal mücadele yöntemidir. Verimi arttıran ekonomik bir yöntem olmasının yanı sıra ürün kaybını azaltarak, ürün hasadını da kolaylaştıran bu yöntemde birtakım pestisit maddeler kullanılır. Bu maddelerin güvenle kullanılması için çeşitli dolgu maddeleri ile karıştırılarak özel formülasyonların hazırlanması gerekir. Formülasyon şekline göre sınıflandırılan pestisitler aynı zamanda kullanım tekniğine, katı ya da sıvı oluşuna, kullanıldığı hastalık ya da zararlıya olan etkilerine, zararlının biyolojik dönemine, kontrol ettiği zararlının bulunduğu konaklama durumuna ve bileşimindeki etkili maddeye göre sınıflandırılır.

Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi​

Bitki koruma uygulamaları sırasında kullanılacak yöntemdeki maddelerin formülasyon miktarları, depolanması, seçimi, ambalajı, zamanının belirlenmesi, hangi hastalık ve zararlıya karşı uygulanacağı ve uygulama hazırlığı ile alınacak önlemlerin tamamının titizlikle takip edilmesi gerekir. Öyle ki bitki koruma ürünlerinin yanlış kullanımı toplum sağlığı üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Bu kapsamda tercih edebileceğiniz takip sistemi yazılımlarımız sayesinde insan sağlığına direkt olarak etki eden besinlerin üzerinde kalan bitki koruma ürünleri miktarının, farklı organizasyonlar tarafından belirlenen sınırlarda kalmasını sağlayabilirsiniz. TARNET Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi sayesinde ekonomik yıkımınızı engelleyebileceğiniz gibi, haksız rekabet ve sahteciliğin önlenmesi konularında da sürdürülebilir çözümlere sahip olabilirsiniz.
Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi sayesinde bitki koruma ürünü olan her maddenin ambalajına karekodlama ve agregasyon uygulanabilir. Böylece ürünün üretim aşamasından, kullanılacağı tarım alanına kadar tüm yaşam döngüsünü takip edebilir, izlenebilirlik sayesinde standartları koruyarak üretim yapabilirsiniz. Bitki koruma ürünlerinin üretildiği alanlarda kullanılan araç ve gereçler tehlikeli olabilecek kimyasal koşullar nedeniyle özel bileşenlere sahip olmalıdır. Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi aynı zamanda bu araç gereçlerin de takibini yaparak üretim verimliliğinin maksimum seviyeye ulaşmasını sağlar.

Bitki Koruma Takip Sisteminin Avantajları​

TARNET ayrıcalıkları ile bitki koruma sistemi kullanımının sizlere sağlayacağı birçok farklı avantaj bulunur;
  • Özel teknolojik yazılımlar ile şişe formunda üretim yapan istasyonlarınızda hızlı kodlama, iş sürecinin takip edilmesi ve ilgili yerlere bildirimi,
  • Sıvı ve toz ürünler için karekod modülü kullanımı,
  • Paket ve koli kodlama modüllerinin hem manuel hem de otomatik olarak yapılabilmesi,
  • Poşet ve paket formunda üretim yapan istasyonlarda gerekli kodlama, kontrol ve bildirim süreçlerine dair bilgilendirilme,
  • Toplama, depolama ve dağıtım süreçlerinde tüm aşamaların takip edildiği ve ilgili bakanlığa bildiriminin yapıldığı özel depo yazılım modülü,
  • Stok ve alacak takibi,
  • Envanter raporlarının sağlanması,
  • Mal kabul, satış, iade ve imha işlemlerinin düzenlendiği özel yazılım modülü kullanımı.
 
Üst